Praktyczna nauka zawodu klasa I,II,III 30.04.21
 

Witryna Ośrodka Szkolno-Wychowawczego

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Praktyczna nauka zawodu klasa I,II,III 30.04.21

Email Drukuj PDF

Praktyczna nauka zawodu Klasa I,II,III 30.04.21

 

Rozwiązane zadania proszę przesłać na email.

 

1.Zakład gastronomiczny produkuje surówki i soki z warzyw i owoców. Zainstalowano już płuczko-obieraczkę i maszynę do rozdrabniania warzyw. Wskaż maszynę, która powinna się znaleźć w zestawie niezbędnym do tej produkcji.

A wilk

B ubijarka

C kuter

D sokowirówka

 

2Obróbka cieplna polegająca na ogrzewaniu półproduktu w środowisku powietrza o temperaturze od 180°C do 250°C to

A gotowanie

B duszenie

C pieczenie

D smażenie

 

3. Pieczeń sporządzona z cienkich partii mięsa wołowego, często rozbijanego na płat, nadziewanego różnymi składnikami i zwijanego, to

A sztufada

B pieczeń rzymska

C rolada

D sztuka mięsa

 

4. Temperatura przechowywania odpadów pokonsumpcyjnych i poprodukcyjnych w magazynie zakładu gastronomicznego nie powinna przekraczać

A 7 stopni C

B 22 stopnie C

C 18 stopni C

D 25 stopni C

 

5. Maszyna stosowana do rozdrabniania, emulgowania i mieszania masy mięsnej to

A wilk

B kuter

C spulchniacz do mięsa

D maszyna do mielenia

 

6. Oblicz wartość energetyczną posiłku wiedząc, że zawiera on 40 g tłuszczu, 20 g białka i 100 g węglowodanów. Do obliczania wykorzystaj przeliczniki energetyczne Atwatera:
1 g tłuszczu - 9 kcal
1 g białka - 4 kcal
1 g węglowodanów - 4 kcal

 

7.Chorzy z miażdżycą tętnic powinni szczególnie ograniczać spożycie

A chudych ryb morskich

B podrobów wieprzowych

C oleju sojowego

D kaszy gryczanej

 

8.Cena jednej butelki wina o pojemności 0,7 litra wynosi 70 zł. Ile kosztuje jedna lampka tego wina, jeżeli pojemność lampki wynosi 150 ml?

 

9. Jaką ilość węglowodanów należy spożyć, aby dostarczyć organizmowi 400 kcal energii?

A 80g

B 60g

C 100g

D 40g

 

10. Człowiek chory na nadciśnienie tętnicze powinien szczególnie unikać spożywania

A ryb

B soli

C kasz

D ziemniaków

You are here